GRENSEN, OSLO (Nettavisen): Taxisjåføren Mika Rosenborg i Oslo fortviler. For fra høsten av må alle taxier i hovedstaden være elektriske. Nå vurderer han å gi seg.

– Jeg synes det er veldig urettferdig. Det er dette jeg har mest lyst til å drive med, sier Rosenborg ettertenksomt.

Nettavisen møter den erfarne taxisjåføren i Oslo sentrum. 59-åringen er lommekjent i byen etter å ha kjørt passasjerer der siden 90-tallet. Men nå kan det altså snart være slutt.

Fra 1. november innføres nemlig en lokal forskrift i Oslo, med krav til nullutslipp fra samtlige taxier.

– Ser det ikke

Selv har Rosenborg en hybridbil, som han investerte nærmere én million kroner i for åtte år siden. Også den må byttes ut om han skal fortsette å kjøre taxi. Det selv om utslippene fra bilen er minimale sammenlignet med en dieselbil.

– Jeg var veldig tidlig ute og kjøpte en hybridbil. Det er en bil som fortsatt er veldig langt framme teknologisk, forteller han.

Nå er han usikker på om han har råd til å investere i en elbil, og en ny millioninvestering for en bil som er solid nok til taxikjøring.

– Jeg ser ikke hvordan jeg skal tjene så mye penger at jeg kan finansiere en ny bil. For samtidig har vi fått 4000 nye konkurrenter etter frislippet i taxinæringen, sier Rosenborg, og kikker tankefullt ut av bilvinduet.

Det var i 2020 at det ble frislipp av taxiløyver, etter at Solberg-regjeringen fjernet behovsprøvingen som fram til da begrenset antallet aktører i markedet. Etter det har antall taxier i Oslo nærmest eksplodert.

– De har sviktet

Norges Taxiforbund er også bekymret – og frykter kaos til høsten, fordi ladeinfrastrukturen er for dårlig.

– Dette er jo en lokal forskrift for Oslo, som pålegger oss å være helelektriske fra 1. november. Vi har visst om det en god stund, men vi ser at forutsetningene for å gjennomføre dette fra Oslo kommune, der har de ikke fulgt opp, sier taxisjåfør og nestleder i Norges Taxiforbund, Anne Karlsen Hove, til Nettavisen.

– Forutsetningen for å gjennomføre dette er at de skal tilrettelegge for lading. Det er der vi synes de har sviktet, sier hun.

I dag er det kun 14 dedikerte ladestasjoner for taxier i Oslo, som er lokalisert på Carl Berner, Bryn og Stovner. Kravet til forbundet er det mangedoblede: Minst 100 nye ladestasjoner forbeholdt taxier, om de skal slippe å bekymre seg for hvor de kan lade.

– Vi opplever at vi ikke blir hørt, og det er fortvilende. Det er ikke tilrettelagt nok for oss, sier Hove, som har kjørt taxi i 38 år.

– Går ikke for alle

Selv byttet hun ut sin gamle dieselbil med en elbil for ett år siden, og får det til å gå rundt når hun kan lade hjemme på natta.

– Det er lagt opp til en del hjemmelading, men det går ikke for alle, vektlegger hun.

I den siste kuldeperioden har sjåførene også slitt med kortere rekkevidde, på lik linje med elbussene i Oslo.

– Det var halv kapasitet når det var så kaldt. Man kan heller ikke vente med å lade til det blir for lite, for du aner ikke hvordan dagen din blir. Da kan du plutselig få et problem på vei til Gardermoen, sier Hove.

Hun får støtte av taxieier Glenn Tuxen, som tidligere var styreleder i Norges Taxiforbund avdeling Oslo.

– Vi er ikke imot det grønne skiftet, men er for at Oslo kommune følger opp sine forpliktelser. Forutsetningene for å kunne innføre forskriften, er at ladeinfrastrukturen skal være på plass, påpeker han, som også har byttet ut sine fossildrevne taxier.

– Katastrofale

Rosenborg er blant dem som ikke kan lade hjemme, og må kjøre rundt for å finne ledige ladeplasser.

– Jeg bor i en blokk i Oslo sentrum, og der er det kun gateparkering som gjelder. Jeg har derfor ikke mulighet til å ha lader hjemme med strømstøtte, forteller han.

– Bruker du mye tid på å lete etter ladeplasser?

– Det har variert veldig. Det går fint i sommerferien, men når det er veldig mye folk i byen bruker jeg jo lengre tid. Dessuten har jeg en bil i dag som taper veldig lite distanse når det er kaldt, mens hvis jeg må bytte til en billigere elbil så er det katastrofale ladeverdier på vinteren, påpeker Rosenborg.

Han er tydelig på hva han mener Oslo-byrådet nå bør gjøre med sitt elbilkrav.

– Jeg synes de skal utsette dette til den samme fristen som Akershus har, til 2027, og årsaken er veldig enkel: Da har kommunen sikkert klart å hoste opp flere ladepunkter. For det er veldig urettferdig at man i nabofylket får så god tid, siden vi kjører i det samme markedet, sier taxisjåføren bestemt.

– Jeg trives godt

I januar skal han avgjøre om han må slukke taxilyset for godt, og melde seg som arbeidsledig.

– Det er veldig synd om det blir sånn, fordi jeg trives så vanvittig godt med dette. Til sommeren fyller jeg 60 år, og jeg har lyst til å fortsette med dette til jeg blir pensjonist, sier han bak rattet.

Hove synes det er synd at Rosenborg og flere andre sjåfører hun kjenner til, nå vurderer å gi seg.

– Jeg forstår veldig godt at noen velger å gjøre det, at de synes det blir komplisert og en for stor investering, sier hun.

Hun undrer seg også over hvordan forbudet mot fossildrevne biler skal håndheves.

– Alle drosjeløyver er nå nasjonale, så en med et løyve i Finnmark kan kjøre i Oslo. Hvem skal da kontrollere at den bilen er elektrisk? Løyver som er utstedt i andre fylker der man kan kjøre fossilt, får jo ikke nå kjøre i Oslo.

Byråden: – Kan ikke utsette

Det var i september 2020 at det forrige rødgrønne byrådet vedtok at taxinæringen skulle bli utslippsfri. Den nye byråden for miljø og samferdse, Marit Vea (V), forsvarer kravet.

– Vi står midt i en klimakrise, og i Oslo er det transportsektoren som står for de desidert største utslippene. Det betyr at vi ikke kan utsette omleggingen til nullutslipp, heller ikke i drosjenæringen, sier Vea til Nettavisen.

Vea mener næringen har hatt god tid til å omstille seg.

– Disse kravene har vært kjent for drosjenæringen i mer enn fire år, så dette har bransjen hatt god tid til å forberede seg på, påpeker hun, og lover drahjelp for å få etablert flere ladepunkter.

– Oslo kommune skal definitivt gjøre sin del av jobben for å gjøre det enkelt og attraktivt å bytte til elbil. Dette byrådet vil derfor trappe opp satsingen på lading, og vi vil styrke tilbudet av tilgjengelige hurtig- og lynladere ytterligere. Det vil også komme drosjenæringen til gode, sier Vea.

– Ikke vår oppgave

Byråden sier samtidig at det ikke er kommunenes oppgave å sørge for energi til bilene.

– Tilgang på drivstoff og energi til kjøretøy er i utgangspunktet ikke en offentlig oppgave. Når kommunen likevel både bygger ut ladetilbud selv og gir tilskudd til privat og kommersiell lading, så er det fordi vi mener omstillingen ikke går fort nok, sier hun.

Les også

Allerede årets frekkeste politiker

Hun mener det haster med å få ned utslippene.

– Drosjenæring har likevel også et selvstendig ansvar for å gjøre nødvendige investeringer i bilpark og utstyr, for eksempel til hjemmelading for sjåfører. Det gir kommunen også økonomisk støtte til, sier Vea.

Til kravet om å utsette hele omleggingen til 2027, svarer hun krystallklart:

– Jeg mener dette kravet kan og bør innføres som planlagt. Jeg er forberedt på å ha tett dialog med drosjenæringen i månedene fremover, og at kommunen skal bidra til at denne overgangen går så smidig som mulig for alle parter, sier hun.